Traditionele open haarden, houtkachels en gasgestookte verwarmingssystemen hebben daarentegen wel een schoorsteen nodig om de verbrandingsgassen naar buiten te leiden. In oudere huizen zie je vaak nog wel schoorstenen omdat die vroeger veel meer werden gebruikt voor het verwarmen van de woning en het koken op een open vuur.
Dus het hangt af van het type verwarming in het huis en de locatie van het huis, omdat sommige landen en regio’s verschillende regels hebben met betrekking tot het hebben van een schoorsteen.
Zijn er ook design schoorstenen?
Ja, op Exclusieveschoorstenen.nl bijvoorbeeld zijn design schoorstenen te vinden die niet alleen functioneel zijn maar ook als een esthetisch element worden beschouwd. Deze schoorstenen zijn speciaal ontworpen om op te vallen en kunnen een modern, minimalistisch, industrieel of zelfs organisch ontwerp hebben dat past bij de stijl van het huis of gebouw.
Design schoorstenen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals roestvrij staal, glas, keramiek of beton. Sommige design schoorstenen zijn ook voorzien van verlichting, waardoor ze ’s avonds een extra visuele impact hebben.
Design schoorstenen zijn over het algemeen duurder dan traditionele schoorstenen, omdat er meer aandacht wordt besteed aan het ontwerp en de materialen die worden gebruikt. Ze kunnen echter een waardevolle toevoeging zijn aan de esthetiek van een gebouw en kunnen helpen om het karakter van een woning te verbeteren.
Hoe worden schoorstenen eigenlijk gemetseld?
Schoorstenen worden over het algemeen gemetseld met bakstenen en mortel. Hieronder vind je een overzicht van de stappen die worden gevolgd bij het metselen van een schoorsteen:
- Fundering: Om de schoorsteen stabiel te houden, wordt eerst een fundering gegraven en gestort waarop de schoorsteen kan worden gebouwd.
- Voetstuk: Op de fundering wordt een voetstuk gebouwd van bakstenen en mortel waarop de schoorsteen kan worden opgebouwd.
- Schoorsteenbasis: Bovenop het voetstuk wordt de basis van de schoorsteen gemetseld, waarin uitsparingen worden gemaakt voor de rookkanalen.
- Rookkanalen: De rookkanalen worden gemetseld, dit zijn de kanalen waarlangs de rookgassen naar buiten worden afgevoerd.
- Afdekplaat: Bovenop de rookkanalen wordt een afdekplaat geplaatst om te voorkomen dat regen en sneeuw in de schoorsteen terechtkomen.
- Schoorsteenkap: Tot slot wordt een schoorsteenkap op de afdekplaat geplaatst om te voorkomen dat vogels en andere dieren de schoorsteen binnendringen en om de trek van de rookgassen te bevorderen.
Het is belangrijk dat de schoorsteen stevig wordt gemetseld om te voorkomen dat deze instort of beschadigd raakt. Daarom is het raadzaam om het metselwerk door een professionele metselaar te laten uitvoeren.